Het koud hebben bij een eigenlijk normale temperatuur. Herken je dit? Onze adviseur Rick Cox legt uit waarom.

Het is een koude winterdag; je zit thuis aan de keukentafel op de Ipad het nieuws van vandaag te lezen. De thermostaat op een aangename 20 graden. Een meter of twee a drie van je vandaan hebben jullie een grote raam, want uiteraard geniet je van het uitzicht op de tuin. Tochtstrips hebben jullie natuurlijk ook want jullie stoken niet voor de mussen. Ondanks de aangename omgevingstemperatuur kun je niet helpen dat je het gevoel hebt dat de ramen kou uitstralen. Hoe kan dit eigenlijk? Hoe kun je het koud krijgen terwijl je kamertemperatuur niet anders is dan op een lentedag? Door sommigen wordt dit gevoel beschreven als ‘koudestraling’ die van de ramen afkomt.

Waar komt ‘koudestraling’ vandaan?

De natuur streeft constant naar evenwicht, zo ook de temperatuur. Een ijsblokje smelt als de omgevingstemperatuur warmer is dan 0 graden, en een hete kop koffie koelt langzaam af. Het enige wat nodig is voor deze processen is tijd. Een belangrijk inzicht voor wat deze processen drijft is allereerst het begrijpen wat de temperatuur precies inhoudt. Hiervoor kijken we naar de kleinste deeltjes waar alles van gemaakt is. De temperatuur is niets anders dan een maat voor de bewegingsenergie van deze deeltjes. Bij een hoge temperatuur bewegen ze heel snel, en bij een lage temperatuur juist minder. Verschil in temperaturen is het gene wat zorgt voor netto uitwisseling van energie; altijd in de richting van hoge- naar lage energie.

De natuur heeft 3 manieren om energie uit te wisselen, en dus af te koelen;

  • Geleiding: hierbij botsen de deeltjes direct tegen elkaar aan wat zorgt voor de uitwisseling van de bewegingsenergie. 
  • Stroming: denk aan de warme lucht die opstijgt vanaf een radiator doordat de dichtheid ervan afneemt bij hogere temperatuur. De verplaatsing van warmte kan dus plaatsvinden door de algehele verplaatsing van de deeltjes.
  • Straling; voor velen een minder intuïtief concept. In principe volstaat het om te weten dat alle objecten straling uitzenden. De hoeveelheid energie die in de vorm van straling wordt uitgezonden is afhankelijk van de temperatuur van het betreffende object. Hoe hoger de temperatuur van een object, des te groter de hoeveelheid straling die het afgeeft. Deze straling is dus een vorm van energie die afgevoerd wordt van het object!

Dus wat is ‘koudestraling’ nu precies? 

Koudestraling bestaat niet! Het gene wat je voelt is dat je langzaam afkoelt omdat jij (37 graden) meer straling uitzend naar buiten door het glas, dan dat er van buiten (-5 graden) terug straalt naar jou toe door het glas. Netto verlies je dus energie en dit ervaar je als het afkoelen van de huid. 

Oplossing voor koudestraling

Wat hebben brandweerpakken en noodgevallen dekens met elkaar gemeen? Ze zijn (deels) gemaakt van metaal. Over het algemeen zijn metalen goed in het reflecteren van straling. Als brandweerman wil je de intense (hitte) straling die van het vuur afkomt buiten houden, en als onderkoelde drenkeling wil je je warmte juist binnen houden. 

De oplossing is hoog rendement glas (HR, HR+ en HR++). Hierbij bevat de raam een zeer dun laagje metaal dat ervoor zorgt dat de straling voor een groter deel terug gereflecteerd wordt waardoor de warmte in de winter dus binnen blijft, en in de zomer juist buiten blijft. 


Offerte opvragen?
Neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen