Energiebesparing kan met vele technische ingrepen behaald worden. Maar denk ook eens aan gedrag! Gedrag is namelijk ook een groot onderdeel van onze energie consumptie. In dit artikel geven wij u drie tips om energie besparend gedrag te stimuleren, gebaseerd op sociaal-psychologische ingrepen.

Doorbreek patronen

Vaak willen we wel besparen, maar krijgen we dit niet voor elkaar omdat we ergens niet aan denken of omdat we ergens anders mee bezig zijn. Denk hierbij aan de verwarming lager te zetten of lampen uit te doen. Het kan helpen ingrepen in de omgeving aan te brengen, die een bepaald patroongedrag doorbreekt en iemand er aan herinnert ergens wel aan te denken. Een eenvoudig voorbeeld zou zijn om een touwtje aan de klink van de voordeur te binden, om iemand er aan te herinneren de verwarming uit te zetten. Men verwacht bij het aanraken van de klink niet het gevoel van een touwtje, waardoor men even uit het patroongedrag wordt gehaald.

Belangrijk bij het doorbreken van patronen is het bieden van een zogenoemd “handelingsplan” Vertel direct na het doorbreken van het patroon wat er verwacht wordt. Aan het touwtje aan de voordeur kunt u een klein briefje hangen met de tekst “verwarming uitzetten” of iets dergelijks.

Laat zien wat anderen doen

Wij mensen zijn sociale dieren, die graag – vaak onbewust – het gedrag van andere mensen opvolgen. Kijk in een stad maar eens met een aantal mensen omhoog naar een nietszeggend punt. Vrijwel iedereen zal de neiging niet kunnen weerstaan ook even te kijken wat er aan de hand is.

Vaak heeft het zin te laten zien of te vertellen wat anderen al dan niet doen. Dit kan in tekst maar ook in beeld. Plaats maar eens voetstapjes op de vloer in een bepaalde route. Veel mensen zijn geneigd de voetstapjes te volgen omdat voetstappen ergens in ons brein onbewust een suggestie opwekken dat mensen ons voor zijn geweest. Al weten we op rationele gronden goed dat de voetstappen kunstmatig zijn.

In openbare gebouwen kunnen mensen op deze manier gestimuleerd worden eerder de trap te nemen in plaats van de – energie slurpende – lift.

Maak energie inzichtelijk

Energie is een niet zichtbaar principe. Om die reden denken de meeste mensen er niet aan wanneer ze iets aanzetten of gebruiken. We staan snel te lang onder de douche, omdat we geen idee van tijd en waterverbruik hebben. De tijdsduur inzichtelijk maken kan helpen mensen te stimuleren korter te douchen. Zet maar eens een zandloper in de douche en spreek met uw medebewoners af de douche uit te gaan wanneer deze zandloper is doorgelopen. Er zijn ook douchekoppen verkrijgbaar, die na 5 minuten rood kleuren om aan te geven dat iemand lang aan het douche is. Ook kunt u muziek afspelen; na één of twee nummers de douche uit.

Wij hopen dat u met deze drie tips al een eind op weg geholpen bent om uzelf of de mensen in uw omgeving te stimuleren minder energie te verbruiken. Kleine ingrepen in de omgeving kunnen hier veel in betekenen.

Mocht u hier meer informatie over wensen? Neem dan gerust contact met ons op. In combinatie met energie monitoring kan in uw pand het energieconsumptie gedrag boven water gehaald worden. Hierop kunnen wij u adviseren om bepaalde ingrepen te plaatsen in de omgeving, die mensen stimuleert minder energie te verbruiken.

Offerte opvragen?
Neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen