Waarmee kunnen wij u helpen?

Meest gestelde vragen in de categorie Energielabeling

Wat kost een energielabel?

Dit is afhankelijk van of het een woning of utiliteitspand betreft. 

Woningen
Voor woningen adviseren wij het allereerst online te proberen. Via www.energielabelvoorwoningen.nl kunt u dit voor enkele tientjes zelf regelen en is daarmee de goedkoopste oplossing. Wanneer dit niet lukt, kunnen wij een van onze erkende deskundige sturen om uw woning volgens de detail methodiek op te nemen. 

Utiliteitspanden
Utiliteitspanden dienen door onze gecertificeerde deskundigen te worden opgenomen. De prijzen hiervan zijn afhankelijk van de oppervlakte van het betreffende pand. Hiervoor dient u dus een offerte aan te vragen. 

Vraag een offerte aan.

Woningen

Er is een definitief Energielabel nodig bij de verkoop of verhuur van een woning. Uitzonderingen op deze regel zijn:

  • Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet, of volgens de provinciale- of gemeentelijke verordening;
  • Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn, en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent verbruik.

Via energielabelvoorwoningen.nl kunt u dit voorlopige label omzetten in een definitief label tegen de prijs van maximaal enkele tientjes. Verder is er een instructie document van de RVO ( link ) welke handig kan zijn hierbij. 

In enkele geval kan het voorkomen dat bovenstaande methode te omslachtig blijkt door moeilijkheden met invoeren van de gegevens of het doen van een koppelingsverzoek. Een alternatief voor bovenstaande methode is het laten doen van een opname van het pand middels de detail methodiek. Hierbij zal een gecertificeerde adviseur de woning in kaart brengen en verwerken in daartoe gespecialiseerde software. 

De standaard prijs voor één woningopname is €195,- incl. BTW. 

In geval er meerdere woningen gelabeld dienen te worden gaat dit op basis van offerte.

Utiliteit

Een utiliteitsgebouw moet op het transactiemoment (verkoop, verhuur of oplevermoment) voorzien zijn van een energielabel. Een energielabel is verplicht bij gebouwen met de functie, kantoor, gezondheidszorg (klinisch en niet-klinisch), bijeenkomst, onderwijs, sport (verward en matig verwarmd), logies, cel en winkelfunctie. Meer informatie kunt u vinden in het volgende document: link.

Uitzonderingen op bovenstaande regel zijn:

  • Monumenten zoals bedoeld in de monumentenwet of in de provinciale of gemeentelijke monumenten verordening;
  • Alleenstaande gebouwen met een gebruikersoppervlakte kleiner dan 50 m2;
  • Gebouw bedoeld voor erediensten en/of religieuze activiteiten;
  • Een gebouw dat onteigend is en wordt gesloopt;
  • Tijdelijke gebouwen met een gebruiksduur van maximaal 2 jaar;
  • Gebouw waar geen energie verbruikt wordt om binnenklimaat te regelen (trekkershut of gîte).

Er kan alleen een Energielabel worden aangevraagd voor gebouwen die BAG-geregistreerd zijn.

De prijs voor het labelen van een utiliteitspand is afhankelijk van de omvang van het gebouw, de gebruikersoppervlakte en de reeds aanwezige installatie- en bouwtekeningen. Voor de labeling van één gebouw met een gebruikersoppervlakte kleiner dan 500 m2 geldt een standaard prijs van €495,- excl. BTW. Zowel panden met een grotere gebruikersoppervlakte, als projecten waarbij meerdere panden/kadastrale adressen gelabeld worden gaan op basis van offerte. 


U heeft bij de overdracht of verhuur van een utiliteitspand of woning een (definitief) energielabel nodig. Alle woningen hebben van de rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen dat gebaseerd is op het woningtype, oppervlakte en bouwjaar van de woning. Dit energielabel is echter niet geldig bij de verkoop of verhuur van de woning. Wij kunnen voor u een definitief energielabel opstellen of u kunt voor een woning dit online doen via www.energielabelvoorwoningen.nl.

Een energielabel is een een certificaat waaruit blijkt hoe energiezuinig een pand is. Dit wordt aangegeven op een schaal van A++ (zuinig) tot en met G (onzuinig).

Meer informatie kunt u vinden op onze energielabelpagina.

Offerte opvragen?
Neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen